Motocicleta de la Sighet

Posted: 01/03/2011 by Cristian Burac in Altele
Etichete:, , , ,

Construcţia acestei motociclete a început în urma unei scrisori ciudate de la Ministerul de Interne care cerea conducerii închisorii formarea unei echipe de specialişti din deţinuţi. Astfel s-a format o echipă formată din inginerul Adrian Stambuleanu, fost director tehnic la IAR din Braşov, inginerul comandor Costel Nicolau, fost director tehnic al aeronauticii române în anii războiului, şi inginerul Sorin Tulea, pilot de încercare la IAR. Ei au fost secondaţi de alţi 30 de deţinuţi, muncitori de elită din fostele uzine de avioane.

După s-a utilat o sală specială cu utilaje de mare precizie conform unei liste cerute de deţinuţi. Lista cuprindea, între altele, un cuptor de tratament, un strung de mare precizie, o freză universală, o maşină de rectificat, o maşină de rabotat, o maşină de rectificat supape, aparate de măsură şi control, o masă plană de trasat.

Inginerii şi-au împărţit proiectarea. Stambuleanu, o somitate în probleme de motoare termice, trebuia să facă calculul termic, calculele de rezistentă şi ideea generală constructivă a motorului. Nicolau urmă să se ocupe de cutia de viteze cu 4 viteze şi de ambreiaje, inclusiv selectorul de viteze. Lui Tulea îi reveneau desenele de execuţie a întregului ansamblu, subansamble şi repere ale motorului, designul general al motocicletei, inclusiv aprinderea, carburaţia, transmisia, frînă şi suspensia. În vara anului 1955, în august, motocicleta era gata. Pe standul de încercări, motorul a realizat 8000 de ture pe minut, probă fiind făcută de Tulea, timp de două zile, prin curtea fabricii.

La eliberare, inginerul Stambuleanu a revendicat motocicleta, care i-a fost dată. La moartea lui Stambuleanu, în 1986, ea a zăcut în aer liber fiind atacată de rugină. În 1990, Sorin Tulea a salvat-o de trimiterea la topit. Astăzi, motocicleta se află expusă la Memorialul Victimelor Comunismului din Sighetul Marmaţiei.

Această prezentare necesită JavaScript.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s