I.A.R. 811

Posted: 11/07/2012 by Cristian Burac in I.A.R
Etichete:, , , , ,

                Avionul IAR-811 a fost proiectat de cunoscutul constructor ing. Radu Manicatide și construit de un grup de tehnicieni de sub conducerea sa, la Brașov, în 1949.El a fost conceput ca avion de sport și turism cu două locuri, fiind echipat cu un motor de 60 C.P. de tip Train . Construcția s-a făcut în limita posibilităților modeste de care se dispunea atunci, constituind mai mult un studiu pentru avioanele de mare serie care i-au urmat . Scheletul lui IAR 811, în întregime lemnos este învelit cu placaj aviatic, lustruit și lăcuit, aripa are un singur longeron și este echipată cu flapsuri. Trenul de aterizare, de tip biciclu și bechie, este fix.

           Ținând seama că este un avion de școală, ambele locuri din cabină –pilot și elev- sunt prevăzute cu comenzile și aparatura necesară pilotajului. Vizibiltatea este foarte bună.Dintre datele tehnice cele mai importante notăm anvergura de 10,40 m; lungimea de 8,25 ; înălțimea–2,20 m ; suprafața portantă—17,30 mp, greutate (gol) 420 kg; greutatea totală – 650 kg.IAR 811 s-a comportat foarte bine în zbor, răspunzând pe deplin așteptărilor, dar s-a simțit evident nevoia unui motor puternic pentru sarcina sa, lucru care s-a realizat prin crearea variantei IAR 813 de mare serie. Ca performanțe de zbor, IAR 811 realiza o viteză maximă de 150 km/h, viteză minimă de 65 km/h, la un plafon de 3700 m și o rază de acțiune de 450 km/h .

Sursa fotografie : Revista Sport și Tehnică , Cartea Romanian Aeronautical Constructions 1905-1974    Sursa informatii :  Revista Sport și Tehnică .  Toţi cei care au date suplimentare ,fotografii sunt invitaţi să contribuie la dezvoltarea acestei pagini şi inclusiv a site-ului Făcut în România,puteţi trimite materiale la adresa facutinromania@yahoo.com sau comentaţi în partea de jos a paginii .
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s